Streekkring in oprichting

11 april 2019|Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap (Veluwe)|

Een heel aantal mensen stak op vier zaterdagen de handen uit de mouwen op De Groote Stroe en op De Lankerenhof. Deze twee biologische bedrijven zijn hun verbinding met de streek aan het verstevigen. Beiden maken ze een mooi Veluws Erkend Streekproduct, respectievelijk Stroese Dame harde geitenkaas en Bleieren eieren. In het kader van [...]

Handreiking Eet je Uitzicht!

25 januari 2019|Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

In verschillende gebieden zoeken we met gebiedspartijen naar hernieuwde samenhangen tussen mensen, voedsel en landschap. Samenhangen die door hun streekeigen invulling bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Met steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontstond meer diepgang in methodiek en inhoud. Voor stakeholders in een dergelijk gebiedsproces, maar vooral voor gemeenten en producenten, [...]

Ontwerpen aan een Foodwalk op de Zuidflank bij Nijmegen

12 oktober 2018|Workshop|

Op landgoed Grootstal vonden 3 manifestaties plaats waarin het landgoed zich openstelde voor ideeën op het gebied van bodem, voedsel, landschap en gezondheid. Het landgoed wil bijdragen aan de bewustwording rondom voedsel. De reeks ging van bodem (Soil4U), voedsel/gewas (Voedsel Anders), naar gezondheid (Groen, gezond en Nijmegen in beweging!). Eet je Uitzicht! begeleidde de workshop [...]

Erfgoed in de transitie van het landelijke gebied

29 juni 2018|Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

Vrijdag 22 juni 2018 lieten wij met 8 andere teams zien hoe wij erfgoed een rol proberen te geven in de transformatie van het landelijk gebied. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed in samenwerking met Agrarisch Erfgoed Nederland. Het was de eerste opbrengst van de projecten Erfgoed & Ruimte in het [...]

Verbinding tussen bedrijf en omgeving in de businesscase

3 april 2018|Korte Ketens in Liemers Landschap, Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

Met twee agrariërs in de Liemers konden we dankzij het RCE (Visie Erfgoed en Ruimte) wat dieper in hun omgeving duiken. We zijn gaan verkennen hoe hun bedrijf en producten op dit moment met de omgeving samenhangen. Het benoemen en verbeelden van die economische, sociale en ruimtelijke verbindingen schept al heel wat helderheid merkten we. [...]

Regionaal produceren, van idee tot actieplan!

30 januari 2018|Korte Ketens in Liemers Landschap|

Maandag 22 januari startte de eerste van een reeks van workshops ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ in de Liemers. Organisatie is in handen van Heidi Uenk van Projecten LTO Noord. Steeds meer consumenten willen pure en verse producten van dichtbij. Bij boeren en tuinders groeit de interesse in de regionale afzetmarkt. Maar hoe breng [...]

Eet je Uitzicht schrijft in Vakblad Landwerk

20 november 2017|In de media|

Vorige week verscheen in het tijdschrift Landwerk een artikel dat wij schreven ( Landwerk 2017 nummer 4 - Je eet je uitzicht ): "De wijze van voedselproductie bepaalt het landschap, visueel en intrinsiek. Wat je eet, bepaalt dus wat je buiten beleeft. Is dit een bruikbaar inzicht voor de toekomst van het platteland? Met het [...]

Lanceerbijeenkomst Korte Ketens in het Liemers Landschap

14 november 2017|Korte Ketens in Liemers Landschap|

In Zevenaar kwamen producenten van lokaal voedsel, marktpartijen, ambtenaren en bestuurders, vertegenwoordigers van gebiedspartijen bijeen om te proeven aan het project. Een dag van ontmoetingen, intenties en workshops. Vier gemeenten, LTO Liemers-Montferland, Liemers Trots en Melkveehouderij De Fuik/Hippe Koeien ondertekenden een convenant. Daarmee spreken zij de intentie uit om samen regionale productie en consumptie dmv [...]

Streekeigenheid in regionale voedselproductie

6 juli 2017|Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

Met financiering van het Rijksinstituut voor Cultuurhistorisch Erfgoed (RCE) start Eet je Uitzicht! het project: Streekeigenheid in regionale voedselproductie. Voedsel als strategie voor een betekenisvol landschap. Met dit project gaan wij kennis bundelen en de ervaring verdiepen van POP-uitvoeringsprojecten op de Veluwe en in de Liemers. In de POP-projecten verbinden we regionale voedselproductie en – [...]

Ga naar de bovenkant