Verbind je streekproduct met je uitzicht!

13 september 2019|Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap (Veluwe)|

Producenten van erkende streekproducten vroegen om handvatten om zich meer te verbinden met ‘de streek’. Een duidelijke bijdrage aan de kwaliteit van de omgeving geeft de streekproducent namelijk een sterkere positie in streekvernieuwing, kringlooplandbouw en omgevingsbeleid. Ook consumenten vinden het belangrijk dat een streekproduct bijdraagt aan een mooier streeklandschap. Zij lijken zelfs bereid om daarvoor [...]

Flitsworkshop, Landschap Lezen met Chinezen, Zinnenprikkelende Wandeling

19 juli 2019|Workshop|

5 JUNI 2019 - Bij de uitreiking van de Gouden Zwaluw biedt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een workshop Eet je Uitzicht aan. Met de gasten verkennen we de verbinding tussen voedsel en uitzicht in De Moestuin in Utrecht. Een mooi voorbeeld van stadslandbouw. Wat je hier ziet, kun je direct in je mond stoppen en proeven. [...]

Voedselagenda Leeuwarden zoekt inspiratie in Eet je Uitzicht!

9 juli 2019|Lezing|

De gemeente Leeuwarden maakte een Voedselagenda, gesteund op principes van Dutch Cuisine. Die principes geven richting aan streekeigen, seizoensgebonden en gezondheid. Landschap of omgevingskwaliteit zijn nog vraagtekens. Daarom hield Helmer voor een klein geselecteerd gezelschap lezing over Eet je Uitzicht! en wat kunst doet met landschapsbeleving en voedselbeleving. Leeuwarden heeft met Culturele Hoofdstuk 2018 geleerd dat kunst [...]

Eet je Uitzicht! in Ekoland

31 mei 2019|Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap (Veluwe)|

Voor de consument gaat biologische landbouw vooral over het verantwoorde product. Ziet de consument dat hij dat ‘landschap’ erbij koopt? Is het een kans dat je de consument laat weten dat hij ook een natuurrijk landschap koopt? Met biologische geitenhouderij De Groote Stroe en biologische kippenhouderij De Lankerenhof gingen we in 2018 met deze vraag [...]

Streekkring in oprichting

11 april 2019|Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap (Veluwe)|

Een heel aantal mensen stak op vier zaterdagen de handen uit de mouwen op De Groote Stroe en op De Lankerenhof. Deze twee biologische bedrijven zijn hun verbinding met de streek aan het verstevigen. Beiden maken ze een mooi Veluws Erkend Streekproduct, respectievelijk Stroese Dame harde geitenkaas en Bleieren eieren. In het kader van [...]

Handreiking Eet je Uitzicht!

25 januari 2019|Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

In verschillende gebieden zoeken we met gebiedspartijen naar hernieuwde samenhangen tussen mensen, voedsel en landschap. Samenhangen die door hun streekeigen invulling bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Met steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontstond meer diepgang in methodiek en inhoud. Voor stakeholders in een dergelijk gebiedsproces, maar vooral voor gemeenten en producenten, [...]

Ontwerpen aan een Foodwalk op de Zuidflank bij Nijmegen

12 oktober 2018|Workshop|

Op landgoed Grootstal vonden 3 manifestaties plaats waarin het landgoed zich openstelde voor ideeën op het gebied van bodem, voedsel, landschap en gezondheid. Het landgoed wil bijdragen aan de bewustwording rondom voedsel. De reeks ging van bodem (Soil4U), voedsel/gewas (Voedsel Anders), naar gezondheid (Groen, gezond en Nijmegen in beweging!). Eet je Uitzicht! begeleidde de workshop [...]

Erfgoed in de transitie van het landelijke gebied

29 juni 2018|Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

Vrijdag 22 juni 2018 lieten wij met 8 andere teams zien hoe wij erfgoed een rol proberen te geven in de transformatie van het landelijk gebied. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed in samenwerking met Agrarisch Erfgoed Nederland. Het was de eerste opbrengst van de projecten Erfgoed & Ruimte in het [...]

Verbinding tussen bedrijf en omgeving in de businesscase

3 april 2018|Korte Ketens in Liemers Landschap, Streekeigenheid in regionale voedselproductie|

Met twee agrariërs in de Liemers konden we dankzij het RCE (Visie Erfgoed en Ruimte) wat dieper in hun omgeving duiken. We zijn gaan verkennen hoe hun bedrijf en producten op dit moment met de omgeving samenhangen. Het benoemen en verbeelden van die economische, sociale en ruimtelijke verbindingen schept al heel wat helderheid merkten we. [...]